بر خلاف دیگر مسئولین اجرایی و متولیان علم آمار که معتقدند آمار صحیح و اطلاعات کافی ابزار مدیریت صحیح است، احمدینژاد معتقد است نباید هر گونه اطلاعاتی منتشر شود که مردم احساس بدبختی کنند. اما دایره این محرومیت از اطلاعات تا جایی است که جمشید انصاری میگوید حتی نمایندگان مجلس هم برای آمار نامحرم دانسته میشوند. اینک بیش از دو سال از آخرین زمانی که رشد اقتصادی ایران اعلام شد، میگذرد.
به گزارش فرارو؛ آمار قصه قدیمی دولت محمود احمدینژاد است. دولت هیچ گاه از آمار اعلامی خود پا پس نکشیده است، همان گونه که منتقدان در زمینههای مختلف همواره به آمار دولت خرده گرفته و آن را بیاعتبار میخوانند. اینک آمار بیکاری صدای رئیس مرکز پژوهشهای مجلس را درآورده است. احمد توکلی با نگارش نامهای از وکلای ملت خواسته تا در این زمینه با او همراهی کنند.
وی در این نامه با بیان استدلالاتی راجع به وضعیت رشد اقتصادی کشور، به انتقاد از آمار اخیر راجع به نرخ بیکاری پرداخته بود: «چگونه از نرخ 6/ 14 درصدي بهار به نرخ 10 درصدي آخر سال رسيدند؟ چرا بايد نهادهاي رسمي (مركز آمار- بانك مركزي)به سكوت وادار شوند و رئيس جمهور بهجاي آنان نرخ بيكاري اعلام كند و از رونق و رشد خبر دهد؟»
توکلی در ابتدای این نامه، خطاب به همکاران خود گفته بود: «مدتهاست كه دستگاههاي اجرايي مسئولِ تهيه و انتشار آمار و اطلاعات از انجام وظيفه خويش براي انتشار به موقع آمار دست كشيدهاند. داشتن اطلاعات صحيح و به موقع براي تصميمگيريهاي مسئولان از ضروريترين اركان صحت كاركرد آنان است. همين طور مردم براي تنظيم كسب و كار و اعتلاي زندگي خود و جامعه محتاج اطلاعات آماري هستند».
توکلی دومین نمایندهای است که به نرخ بیکاری اعلامی توسط دولت واکنش نشان میدهد. پیش از او، جمشید انصاری؛ عضو فراکسیون اقلیت مجلس با بیان این که «مرجع رسمی اعلام نرخ بیکاری، بر اساس عملکرد اقتصاد کلان کشور، بانک مرکزی است و بر اساس نمونهگیریهای فصلی، مرکز آمار ایران است»، آمار اعلامی وزیر کار را بیاعتبار خوانده بود. جمشید انصاری هم به مانند توکلی چنین آماری از بیکاری را غیرممکن دانسته بود.
اما سابقه آمارهای سوالبرانگیز در سال 90، منحصر به همین مورد نیست. آمار اعلامشده در مورد تعداد سفرهای نوروزی نیز چنین جنجالی برپا کرده بود. ماجرا به جایی برمیگشت که از یک سو سازمان میراث فرهنگی از افزایش تعداد سفرهای نوروزی در مقایسه با سال گذشته علیرغم اجرای هدفمندسازی خبر میداد و از سوی دیگری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به کاهش بی سابقه مصرف بنزین در هفته نخست نوروز 90 به خاطر اجرای هدفمندسازی افتخار میکرد.
مسئله کامیابی توامان و ناهمخوان دستگاههای دولتی البته بقایی را به واکنش وا داشت. رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري درباره برخي انتقادات مبني بر آمارهاي غيرواقعي سفرهاي نوروزي گفت: «اين منتقدان از فرمولهاي آمارگيري جهاني هم عبور كردهاند. اما هيچ اشكالي ندارد آنها راهكارهاي خود را براي شمارش مسافران اعلام كنند ما هم اگر روشهاي آنها تخصصي و علمي باشد استقبال ميكنيم».
آمار و اطلاعات صحیح، از آن دست چیزهایی است که همه بر خوبی آن تاکید دارند. به عنوان مثال نجار، وزیر کشور چاره حل مشکلاتی نظیر اشتغال و مسکن را در وجود آمارهای صحیح و کافی دانسته بود. اما آمار دروغ هم گریبان بسیاری از مسئولان را گرفته است. حمیدرضا حاجیبابایی، وزیر آموزش و پرورش از جمله کسانی بود که در ماههای نخست وزارت خود با این آمار دست و پنجه نرم میکرد. آمارهایی نظیر 30 هزار دانشآموز معتاد یا 4 میلیون دانشآموز بازمانده از تحصیل وجود داشت که حاجیبابایی آنها را آمارسازی و دروغ میخواند.
شاید تنها استثنا در این زمینه محمود احمدینژاد بود. احمدینژاد که سال گذشته در مراسم روز جهانی آمار و برنامهریزی به ایراد سخن میپرداخت، با بیان این که دستگاههای دولتی باید آمار هماهنگ و متحد ارائه کنند، اظهار داشت: «اطلاعاتی وجود دارد که انتشار آن در جامعه ضرورتی ندارد. برخی اطلاعات که منتشر می شود موجب می شود که مردم احساس کنند بدبخت هستند که این اصلا خوب نیست».
بر خلاف دیگر مسئولین اجرایی و متولیان علم آمار که معتقدند آمار صحیح و اطلاعات کافی ابزار مدیریت صحیح است، احمدینژاد معتقد است نباید هر گونه اطلاعاتی منتشر شود که مردم احساس بدبختی کنند. اما دایره این محرومیت از اطلاعات تا جایی است که جمشید انصاری میگوید حتی نمایندگان مجلس هم برای آمار نامحرم دانسته میشوند. اینک بیش از دو سال از آخرین زمانی که رشد اقتصادی ایران اعلام شد، میگذرد.